Oktató videó készítése


Hálistennek’ elmondhatom magamról, hogy azon emberek közé tartozom, akik már használtak már WMM-t, és készítettek is vele videót, így maga a videó elkészítése nem okozott problémát, a tartalma annál inkább.

Ezen oktatóvideók, vagy történetmeseló-videók nagyon hasznos dolgok lehetnek a tanár kezében, viszont felhasználásuk meglátásom szerint kifejezetten limitált. Mint ahogy a videóm is mutatja, én inkább csak óra eleji figyelemfelkeltésnek, vagy óra végi levezetésnek tudom őket elképzelni. Az én esetemben egy óravégi kissé inkább oktató-nevelő célzatú környezeti-, és társadalmi kitekintést öntöttem videó formába, mely egy Óceániáról szóló földrajzi óra végén elképzelhető, mint úgynevezett “cool-down” feladat.

Hasznosnak tartom a technikát, és mindenféle képen bevezetem az óráimba a megfelelő adatbázisokat.

Csala Ákos 


 

One thought on “Oktató videó készítése”

  1. Kedves Ákos!

    Először csak a leírásod olvastam, aztán jött a videó. Azt kell, mondjam, csak részben értek egyet Veled. Szerintem meglehetősen tág teret biztosít a digitális történetmesélés. Nem csak figyelemfelkeltés vagy óra végi levezetés lehet. Ha a Wikipédiás feladatot a projekt-módszer hasznos eszközének tartod, ezt miért nem? Szerintem egy egész órát is lefedhet, ha a téma annak megfelel, hisz egy videót ízekre lehet szedni, ha tartalmilag telített.
    Ha már a téma: a témaválasztásod kiváltképp ütős. A hozzá tartozó zene hátborzongató. A szövege meghökkentő (még akkor is, ha néhol kicsit nehezen olvasható a videó háttere miatt). Egy szó mint száz, teljesen letaglózott. Amit hiányoltam, az a forrás – pl. zene. Nem kell a videó végét “elrondítani vele”, elég lenne a videó leírásához. Illetve, öblös hangoddal talán még egy nüansznyit hozzáadhattál volna a videód értékéhez.
    Az oktatási célon túlmenően nevelési funkciókat is betölt, ami különösen tetszett. “Ez a pusztítás már helyrehozhatatlan. Ne kövessük el újra a múlt hibáit!” Aktuális üzenet, nem csupán egy osztályközösség, az egész világ számára.
    Legutolsó, amit én üzenek Neked, hogy a grammatikai és helyesírási hibákra ügyelj!

    További sikerekben gazdag és kreatív munkát!

    Üdvözlettel: Kozma Éva

    Like

Leave a comment